Jedzenie

Najlepsza pizza w Warszawie

Poszukujesz miejsca, które oferuje najlepszą pizzę w Warszawie? Pragniemy zaprezentować Ci nasze zestawienie renomowanych pizzerii, które zdobyły uznanie dzięki autentycznej neapolitańskiej pizzy oraz swoim unikalnym wariantom tego przysmaku. Tajemnica ich niezrównanego smaku leży w zastosowaniu oryginalnych składników, tradycyjnych metod kulinarnych z Neapolu oraz pieczeniu w piecach opalanych drewnem.

Salsiccia Pizzeria Napoletana

Pizzeria Napoletana Warszawska Salsiccia znalazła swoje miejsce już w trzech lokalizacjach w Warszawie. To nie jest przypadek, ponieważ lokal słynie z autentycznej pizzy neapolitańskiej, tworzonej zgodnie z tradycyjną recepturą. Efekt? Każda pizza zawiera dodatek dojrzałych pomidorów San Marzano o wydłużonym kształcie, bazylii pełnej soczystości, białego sera mozzarella di bufala i oliwy z oliwek extra virgin. Klucz do jej smaku leży także w długim procesie dojrzewania ciasta i pieczeniu w piecu na drewno.

Pizzaiolo

Pizzeria Pizzaiolo przy Kruczej w Warszawie jest starszym lokalem od popularnej pizzerii Dwa Osiem, która zdobyła miłość mieszkańców miasta nad Wisłą. Rozległe, przeszklone pomieszczenia przy ulicy Kruczej są wynikiem sukcesu lokalu nadwiślańskiego. Już z chodnika można podziwiać stylowe wnętrze, z kafelkami w kolorze zieleni i drewnianymi ławkami w stylu retro. Całość otoczenia pizzerii wypełnia dźwięk rozmów i aromat świeżo upieczonej pizzy, która jest pieczona w olbrzymim piecu w widocznej dla gości kuchni. Ich unikalna neapolitańska receptura przyciąga tłumy klientów. A warto czekać na swoją kolej, bo nawet ich najprostsze danie, jak focaccia z masłem bawolim, anchois i skórką z cytryny, potrafi przyspieszyć bicie serca.

Viaduct

Znajdująca się przy al. 3 Maja w Warszawie, Pizzeria Viaduct cieszy się sławą jednego z najlepszych lokali serwujących pizzę w mieście. Co przyciąga smakoszy? Zdecydowanie różnorodność oferty, surowce najwyższej jakości oraz unikalne, cienkie ciasto. Menu pizzerii Viaduct oferuje zarówno ponadczasowe klasyki jak margherita czy pepperoni, ale także własne kompozycje, takie jak pizza wegetariańska czy pizza z serem kozim. To miejsce warte uwagi każdego miłośnika pizzy.

Jeśli lubisz jedzenie na mieście może zainteresować Cię także nasze zestawienie najlepszych burgerów w Warszawie.

SpaccaNapoli

Od 2013 roku, SpaccaNapoli jest miejscem, gdzie warszawiacy mogą cieszyć się autentyczną neapolitańską pizzą. Nasze menu wzbogacone jest o inne włoskie specjały, takie jak frito misto, burrata Caprese, spinacina, różnorodne wersje calzone, kanapki Panuozzi czy świeże makarony. Oferta obejmuje dania od Spaghetti Alla Carbonara po Paccheri Alla Rana Pescatrice.

Cuda na Kiju

Cuda na Kiju jest znanym barem z wieloma kranami, który cieszy się uznaniem za rozległą ofertę piw rzemieślniczych. Ten lokal jest ulokowany w byłym budynku partii politycznej i od momentu swojego otwarcia w 2013 roku, zdobył sympatię mieszkańców Warszawy dzięki jednym z najlepszych pizz w mieście. W ofercie Cudów na Kiju znajdziecie unikalne dania, jak pieczywo z pomidorkami cherry i czerwonym pieprzem, z serem halloumi i szpinakiem czy z suszoną śliwką i serem gorgonzola.

Nonna

Pizzeria przy ulicy Oboźnej jest domem dla doskonałych rozwiązań kulinaricznych, które zasługują na regularne odkrywanie. W pobliżu centrum fermentacji Aleksandra Barona, wegańskiej Falli i koreańskiego Hesu, znajduje się Nonna – mekka neapolitańskiej pizzy. Lokal zawsze pulsuje życiem, a powód jest prosty – doskonałość ich pizzy. Wyjątkowo cienkie ciasto z dużą zawartością wody pieczone jest na oczach gości. Zaleca się, aby rozpocząć swoją kulinarną podróż w Nonnie od pizzy Margherita, a następnie delektować się Bufaliną z mozzarellą di bufala, Nonną z burratą lub Mortadellą z pesto pistacjowym i unikalną mortadelą.

Quattro Piatti

Włoski restaurator Enzo Saccomani jest siłą napędową stojącą za sukcesem osterii Quattro Piatti w Mokotowie. Jego umiejętności i doświadczenie przyciągają klientów, którzy nieustannie chcą powracać do tego miejsca. Szczególnie pociągająca jest pizza, dostępna w czterech odmianach: tradycyjnej, z delikatesowymi wędlinami, bogatej w owoce morza oraz wegetariańskiej.

Polly Pizza

Polly Pizza przekracza tradycyjne granice kuchni neapolitańskiej, proponując unikalne, autorskie interpretacje, które nazywane są „neo-politańskimi”. Ten lokal zachwyca swoją unikalnością na każdym kroku. Od wyjątkowego wystroju, nawiązującego do lat 70., po profesjonalną, przyjazną obsługę, aż po innowacyjne menu, w którym pizza otrzymuje zupełnie nowe oblicze. Niektóre z nich to Surf Ride z kremowym sosem, maślanym sosem, cytryną, pietruszką i vongole, Por Favor z truflowym sosem, porem i orzechami laskowymi, a także Texas Sun z włoskim serem straciatella, pikantną kiełbasą ndują i miodem chili.

Ciao a Tutti

Ciao a Tutti to miejsce, które zaszczepiło w nas miłość do neapolitańskiej pizzy, a teraz rozrosło się do rodziny restauracji – Ciao a Tutti Due i Ciao a Żoli. Te restauracje tchną autentyczną włoską atmosferą, celebrując dzielenie się tym, co najlepsze, i ciesząc się beztroskim życiem. Głównym składnikiem menu Ciao a Tutti jest pizza, której tajemnicą jest ciasto. Dojrzewa ono przez 24 godziny, a po upieczeniu jest cienkie i miękkie w środku, z puszystymi i chrupiącymi brzegami, ozdobionymi charakterystycznymi pęcherzykami powietrza. To miejsce jest nieodłącznym punktem na gastronomicznej mapie Warszawy, gdzie szukać najlepszych neapolitańskich pizz.

drożdż

Na Warszawskiej ulicy Andersa znajduje się „Drożdż”, urocza restauracja zapewniająca wyśmienite pizze w dzielnicy Muranów. To eleganckie miejsce to nie tylko pizzeria, ale również piekarnia oferująca wyborne kanapki w stylu włoskim. Menu dominuje jednak tradycyjna pizza neapolitańska z wybranymi dodatkami, takimi jak pecorino, peperoni, gorgonzola czy mascarpone.

Mąka i woda

Przygoda z Mąką i Wodą rozpoczęła się ponad 8 lat temu na warszawskiej ulicy Chmielnej. Serce jasnej i przestronnej restauracji stanowi piec, w którym powstają smaczne neapolitańskie pizze. Menu obfituje w świeżo przygotowane makarony, ekologiczne wędliny i chleby, tworzone na miejscu. Arancini, pieczone klopsy, raviolo z palonym masłem i szałwią oraz rozmaite pizze z pieca na drewno stanowią już legendarną część oferty.

Jeśli poza pyszną pizzą chcesz skosztować także wybornych koktajli alkoholowych, sprawdź naszą listę miejsc na drinki w Warszawie!

O mnie słów kilka

Teksty

Cześć, jestem Hubert Piasecki i mieszkam w samym sercu Warszawy. Uwielbiam odkrywać nowe, fascynujące miejsca w naszej stolicy i dzielić się nimi z Wami. Jeśli szukacie sprawdzonych fachowców w różnych branżach, to śmiało pytajcie - chętnie podsunę Wam namiary na najlepszych specjalistów w mieście!